Culture
Live tv-programma

Vrijheid, jij maakt het verschil!

Wageningen45 (Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945)

 

Produceer in samenwerking twee live tv-programma’s op 4 en 5 mei vanuit Wageningen, waarbij alle stakeholders zoals de Bevrijdingsfestivals, betrokkenen van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en het defilé, Omroep Gelderland, de NOS en Theater Na de Dam worden betrokken.

Dit resulteerde in twee verschillende live tv-programma’s op 4 en 5 mei. Op 4 mei maakten we met een theaterprogramma en het ontsteken van het vuur van de vrijheid de overgang van 4 mei naar 5 mei: van herdenken naar vieren van vrijheid. Vanuit Hotel de Wereld op het 5 Mei Plein in Wageningen presenteerde Winfried Baijens, live op NPO 1, het tv-programma 'Vuur van de Vrijheid'. In samenwerking met Theater Na de Dam, Wageningen45 en NOS zetten we een gedenkwaardig en theatraal programma voor jong en oud neer.

Met muziek, teksten en poëzie over oorlog en herdenken werd het programma samengebracht, gekoesterd en gevierd. Bijdrages waren er o.a. van Rob Dekay, HAEVN, Maarten Heijmans, Joost Prinsen, The Jordan, Berget Lewis, Lucas Rijneveld en Sosha Duysker. Traditiegetrouw werd tijdens de ceremonie met medewerking van de burgemeester van Wageningen het Vrijheidsvuur ontstoken en vertrokken de ruim 1700 estafettelopers al rennend over het 5 Mei Plein om het vuur naar zo’n 90 gemeenten in Nederland te verspreiden. Zo ging het vuur naar een kwart van de gemeenten in ons land en kon iedereen op eigen wijze een bijdrage leveren aan het koesteren van onze vrijheid. Met deze boodschap namen de Verschilmakers het vredesvuur in ontvangst om dit naar alle Bevrijdingsfestivals te kunnen brengen.

Vuur van de Vrijheid 2023
Vuur van de Vrijheid 2023
Vuur van de Vrijheid 2023
Vuur van de Vrijheid 2023
Estafette 4 mei Wageningen

Op 5 mei vond de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 plaats waarin twee aangrijpende films van de inmiddels traditionele brievenactie werden getoond. De verhalen en daden van een 99-jarige verzetsstrijder en een eveneens 99-jarige Canadese veteraan werden hierbij in de schijnwerpers gezet. Dit alles werd live uitgezonden door Omroep Gelderland.

"Met XSAGA hebben we naar manieren gezocht om de ceremonies op 4 en 5 mei impactvoller te maken, een groter podium te geven, zonder aan inhoud in te boeten. Daaruit is o.a. ‘Vuur van de Vrijheid’ ontstaan, in samenwerking met de NOS en Theater Na de Dam. Een indrukwekkend liveprogramma op NPO1 waarin met allerlei verschillende kunstvormen de brug werd geslagen van herdenken op 4 mei naar het koesteren van de vrijheid op 5 mei.

Op 5 mei droeg XSAGA zorg voor de productie van de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 in samenwerking met Omroep Gelderland. En ook in dat live-programma is met succes een ceremonie ontstaan om geschiedenis en actualiteit, jong, oud én oorlog en vrijheid aan elkaar te verbinden!"

Chris Janssen - Directeur Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945