XSAGA in Event Inspiration: ‘The Art of Experience’

Stephan Vanfleteren Museum Rembrandthuis
“Aan de randen van de kennis is het spannender dan aan de basis” (Patrick Roubroeks, XSAGA)

The Art of Experience

Vorige week waren we op uitnodiging bij ‘The Art of Experience’, het niet regelmatig terugkerende relatie evenement van XSAGA. In gezelschap van “zo’n 40 oude en nieuwe vrienden van het bureau” ervaarden wij een ontvangst in de Rembrandtzaal van het prachtige Trippenhuis alwaar Wilfried de Jong een intiem gesprek voerde met fotograaf Stephan Vanfleteren. Aansluitend gevolgd door een exclusieve rondleiding in Museum Rembrandthuis.

Dit programma liet door de vakkundige samenstelling van de losse onderdelen een memorabele indruk achter. Nooit meer maken we zomaar een foto. Nooit meer kijken we hetzelfde naar een object waarop het licht vrij spel heeft. En vooral… nooit meer zullen we vergeten waardoor dit gebeurt. Dat is de ‘The Art of Experience’ én daarmee de kracht van XSAGA!

Minder schreeuwen, meer voelen

Wat zorgt ervoor dat een event in handen van dit Amsterdamse bureau een experience wordt? En hoe komt het dat wij als bezoeker altijd de onderscheidende XSAGA-signatuur ervaren? “Los van dat het programma inhoudelijk moet kloppen, moet de onderstroom kloppend zijn, zodat de ervaring langer resoneert,” aldus Patrick Roubroeks, founding director van XSAGA. “In dit geval was dat ook de bewust aangebrachte vertraging aan het einde van een drukke werkdag. Op een locatie die magisch voelt. Door de beeldschone en historische entourage. Door het simpele feit dat De Nachtwacht er gehangen heeft. Door het exclusieve gevoel aanwezig te mogen zijn achter deuren die normaal gesloten zijn.”

“Vervolgens beleef je een intiem en inhoudelijk gesprek tussen twee mannen die drie kwartier lang poëtisch over licht en donker in fotografie praten. Door het trage tempo neem je extra de tijd om te observeren, om waar te nemen, waardoor je automatisch in de getoonde foto’s wordt gezogen. Pas na vijf seconden kijk je echt naar de foto en zie je hoe mooi die is. Dat gebeurt niet wanneer je naar foto’s op je telefoon kijkt om ze na een en fractie van een seconde weg te swipen. Hetzelfde gold voor het verhaal van de conservator die je in alle rust en vol passie het huis van Rembrandt liet beleven, opbouwend naar het moment dat je oog in oog staat met het schilderij ‘Titus’ waar ook op prachtige manier met het licht is gespeeld. Tijdens deze editie van The Art of Experience leggen we de focus op de zachte krachten. Minder schreeuwen, meer voelen,” besluit Roubroeks.