Culture
Film/Video
Public event

4 & 5 mei in Wageningen

Wageningen45 (Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945)

 

Produceer ook in 2022 de programma’s van 4 en 5 mei op het 5 Mei Plein in Wageningen. Betrek hierbij een forse reeks aan stakeholders zoals de nationale Bevrijdingsfestivals, alle betrokkenen van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en het defilé, omroep Gelderland, de NOS en Theater na de Dam.

Op 4 mei resulteerde dit in een televisieprogramma 'Vuur van de Vrijheid' dat live werd uitgezonden op NPO1.Tegen het historische decor van Hotel de Wereld werd op theatrale wijze de overgang gemarkeerd van het ‘herdenken’ naar het ‘koesteren’ van de vrijheid. In nauwe samenwerking met de NOS, Theater na de Dam en Wageningen45 stelde XSAGA dit programma samen, waarbij artiesten zoals Jacob Derwig, Karsu, Meau, Victoria Koblenko, Jamai, Jungle by Night, Paul van Vliet en Yentl en de Boer hun betekenisvolle bijdrage leverden.

Rond middernacht vloeiden de optredens over in een indrukwekkende Bevrijdingsvuurceremonie met medewerking van de burgemeester van Wageningen, 14 Verschilmakers namens alle nationale Bevrijdingsfestivals en 1500 estafettelopers waarmee de Bevrijdingsdag officieel van start ging.   Op 5 mei in de middag vond de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 plaats waarin twee aangrijpende veteranenfilms van de inmiddels traditionele brievenactie werden getoond. Dit alles werd live uitgezonden door Omroep Gelderland.

Wageningen 5 mei
Wageningen 5 mei
Wageningen 5 mei
“Indrukwekkend hoe doel en resultaat op 4 en 5 mei samenkwamen. De verschillende elementen van herdenken en koesteren van de vrijheid, werden op een passende manier gecombineerd op het 5 Mei Plein. Daardoor werd de lokale impact van de Wageningse activiteiten, bereikbaar en invoelbaar voor een (inter)nationaal publiek. Zo werd de inhoudelijke vrijheidsboodschap maximaal verspreid. XSAGA is daarin een betrouwbare partner waarop je kunt bouwen.”

- Thera Westerhoud - Directeur Wageningen45