Cultuur
Opening

Heropening Museum Rembrandthuis

Museum Rembrandthuis

 

Museum Rembrandthuis wil zich verbinden met de buurt en de stad waar Rembrandt groot is geworden: Amsterdam. XSAGA werd verzocht om hier invulling aan te geven voor de officiële heropening, voor zowel gasten als publiek.

Het Rembrandthuis is een magische plek: het huis waar één van de beroemdste kunstenaars ter wereld bijna 20 jaar lang woonde en waar hij zijn beste werk maakte. Amsterdam is Rembrandt en Rembrandt is Amsterdam: het DNA van de stad zie je terug in zijn levensverhaal, in zijn kunstwerken en in zijn huis, dat al meer dan vierhonderd jaar in hartje binnenstad staat. Bijna 20 jaar woonde en werkte de grootmeester hier. Deze belangrijke link met Rembrandt en de hoofdstad werd bij de heropening op meerdere manieren gevierd.

Zo vond de officiële heropening plaats in de Zuiderkerk, waarbij het thema ‘Amsterdam’ werd omarmd. De gasten – waaronder burgemeester Femke Halsema – werden bij binnenkomst verwelkomt met smartlappen vertolkt door het carillon van de kerk, een bijzonder optreden van rasamsterdammer Sophie Straat en een Amsterdamse medley van het ZO! Gospel Choir. Een 3 tal vox-pop video’s ‘Rembrandt was here’ vormden een belangrijke rode draad in het programma, waarbij presentatrice Ciana Mayam de straat op ging om de verbinding tussen Rembrandt en de Amsterdammer op te zoeken.

Twee dagen later kon het publiek meerdere locaties in de stad bezoeken waar Rembrandt een bijzondere relatie mee had. Hier kon men meer te weten komen over waarom deze specifieke locatie zo belangrijk was voor het werk en/of leven van de meesterschilder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Waag, waar hij zijn wereldberoemde ‘Anatomische Les van Dr. N. Tulp’ schilderde.

Heropening Rembrandthuis
Heropening Rembrandthuis
Heropening Rembrandthuis
Heropening Rembrandthuis
Heropening Rembrandthuis
XSAGA heeft onze ideeën echt naar een hoger plan weten te tillen. Het team heeft ons ontzorgd met een professionele productie en een prachtig eindresultaat!

Marieke de Klein - Hoofd Marketing