De kunst van de ervaring met Dennis van den Brink

“Iets ontastbaars, zoals een letter, omzetten tot iets tastbaars, iets knuffelbaars.
Dat is een echte experience.”

XSAGA onderscheidt zich al jaren binnen de branche als het gaat om het bedenken en het uitvoeren van bijzondere ervaringen. Wij noemen onszelf dan ook ‘The experience company’. Ervaringen waar we emotie aan toevoegen door met creativiteit en op artistiek niveau het beste uit onszelf te halen én uit onze omgeving; de kunst van de ervaring.  Dat doen we niet alleen. Zo werken we graag samen met verschillende mensen die 'de kunst van de ervaring' verheven hebben tot een vak. Een van hen is Dennis van den Brink, grafisch vormgever én succesvol auteur van vele haak- en breiboeken.

Hij deelt met ons zijn ervaring met, jawel, haken en breien!

“Haken is voor mij een absoluut rustmoment. Het zorgt voor de ideale balans in het drukke leven van reclame en vormgeving. Haken is de ultieme ervaring om even bij jezelf te komen en niet bezig te zijn met alle drukte om je heen. Even geen scherm, geen social media, geen huishoudelijke taken. Alleen je haak- en/of breiwerk.”

Bij XSAGA werken specialisten met een ruime staat van dienst in marketing, communicatie, tv- en eventindustrie. We vroegen Dennis wat hij nodig heeft om zijn (haak)werk op dit hoge niveau te kunnen doen.

“Voor dit werk heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Een bolletje garen en een haaknaald. En vooral in het begin een dosis geduld. Een nieuwe techniek leren kost tijd, maakt niet uit welke techniek. Of het nu nieuwe software is, een nieuwe sport of dus haakwerk.”

In het kader van de ultieme ervaring haakte Dennis voor XSAGA de “eigenwijze” X...

“Ik ben op zoek gegaan naar het juiste garen, bepaald hoe groot ik ‘m ongeveer wilde hebben en daarna ging ik de X ontleden in losse onderdelen zodat ik kon bepalen hoe ik het kon gaan haken. Het is niet zomaar een X; deze X is eigenwijs. De X is niet symmetrisch, iets langwerpig en redelijk dik. Na een tijdje puzzelen had ik door hoe ik de vorm kon haken. Het werd een voor- en achterzijde die ik aan het eind aan elkaar moest haken en kon opvullen. Nu zit er in totaal iets meer dan 40 uur haaktijd in, verspreid over enkele maanden. De X is ± 50 bij 35 cm geworden, bijna een kilometer aan garen is gebruikt en het weegt iets meer dan 1 kilo. Oprecht een knuffelkussen.”

Het lijkt misschien ‘simpel’ maar een emotie omzetten naar iets tastbaars maakt ons vak en dat van Dennis zo mooi. Dennis omschrijft zijn ‘kunst van ervaring’.

“Het was vooral een uitdaging om de juiste vorm te krijgen. Het nadeel bij het haken van een knuffel is dat je eigenlijk pas op het allerlaatste moment erachter komt of de vorm goed is. Nadat je het hebt opgevuld en dicht hebt genaaid. Maar hoe mooi is het dat je iets ontastbaars, zoals een letter, om kan zetten tot iets tastbaars, iets knuffelbaars. Dat is een echte experience.”

Wij bij XSAGA zijn om en hebben er deze zomer een nieuwe ervaring bij!

“Ik zou vooral iedereen een keer willen uitdagen om haken een kans te geven. Niet bevooroordeeld zijn over dat het alleen iets is voor oudere dames. Met haken kan je bijna alles maken wat je maar kan bedenken, en daarnaast is het ook nog eens een hele mooie manier om je hoofd leeg te krijgen en écht te ontspannen.”

Met dank aan Dennis van den Brink!