De kunst van de ervaring met Martin Pyper

“Ik ben geen kunstenaar maar een probleemoplosser. Een visueel ontwerp dient de verbeelding” – Martin Pyper

XSAGA onderscheidt zich al jaren binnen de branche als het gaat om het bedenken en het uitvoeren van bijzondere ervaringen. Wij noemen onszelf dan ook ‘The experience company’. Ervaringen waar we emotie aan toevoegen door met creativiteit en op artistiek niveau het beste uit onszelf te halen én uit onze omgeving. En dat doen we niet alleen. Zo werken we graag samen met verschillende mensen die 'de kunst van de ervaring' verheven hebben tot een vak. Een van hen is Martin Pyper, al meer dan 30 jaar grafisch ontwerper, eigenaar van me studio en vriend van het huis.

Martin maakt met zijn werk onder andere veel identiteiten voor bedrijven, evenementen en culturele organisaties. Daarnaast is hij art director en maakt campagnes en communicatiemateriaal voor allerlei klanten in samenwerking met andere bedrijven. Een daarvan is XSAGA waar hij een bijzondere band mee heeft.

“Het bijzondere aan deze relatie is enerzijds dat we zo lang samenwerken - is niet altijd het geval in ons vak - maar ook dat we elkaar begrijpen en respecteren. Vaak weten we elkaars werk beter te maken: een plus een kan wel drie zijn!”

Bij XSAGA werken specialisten met een ruime staat van dienst in marketing, communicatie, tv- en eventindustrie aan de ultieme experience. We vroegen Martin wat zijn ultieme aandeel is in het maakproces.

“Ik ben een schakel in de keten en probeer in mijn werk het concept dat XSAGA voor ogen heeft te vertalen in grafisch werk. Ik lever mijn beste werk als ik goed nadenk over hoe ik mijn talent als ontwerper kan inzetten om de beoogde ervaring te realiseren. Elke klant, campagne, evenement of feest is uniek en daarom probeer ik iedere keer scherp te blijven en iets te leveren wat juist zo optimaal mogelijk een gevoel of sfeer uitademt. Ik ben geen kunstenaar maar een probleemoplosser. Een visueel ontwerp dient de verbeelding.”

De ultieme ingrediënten om zijn werk goed te kunnen uitoefenen zijn volgens Martin helder.

Passie is een van de belangrijkste factoren om succesvol te zijn als ontwerper. Veel maken en daarnaast nooit stoppen met leren.”

Bij de vraag of Martin voor ons een ultieme X wilde maken werd hij meteen enthousiast en stopte er uren werk in. Hij zocht daarin een uitweg…

“De uitweg in dit maakproces ligt bij de oorsprong dat ik weg wilde van de vele digitale uren achter mijn beeldscherm. Ik koos voor handwerk. Iets met spelden en draadjes, zonder een duidelijk doel en zonder beperking in tijd. Dat is juist heel arbeidsintensief. Het resultaat is het niet strakke ruwe beeld wat ik zoek in deze.”

Een maakproces dat resulteert in een ultieme ervaring.

“Het is lang en onvoorspelbaar en ik maak fouten die ik niet altijd herstel. Ik maak het met mijn handen en gebruik stop motion techniek om het te registreren. Ik vertel beeld per beeld een verhaal. Een ervaring bij het maken dat mij aantrekt omdat deze niet is te vervangen door digitale media.”

Zijn werk is voor de gepassioneerde Martin Pyper elke dag een nieuwe ervaring en er valt altijd iets te leren of te creëren. Waarvan het mooiste resultaat ooit, hij elke dag ervaart!

“Het beste wat mijn werk me ooit heeft gebracht is mijn vrouw Femke. Het beste wat ik ooit heb gemaakt zijn mijn kinderen Keet en Luuk.”

Met dank aan Martin Pyper!