XSAGA in High Profile Events: XSAGA lanceert dichtbundel over diversiteit

Mateloos verlangen

VERBINDING DOOR VERBEELDING
XSAGA lanceert nieuwe dichtbundel over diversiteit 

‘Naar vriendschap zulk mateloos verlangen’ een regel uit het beroemde gedicht van Jacob Israël de Haan uit 1917. Deze tekst, voor altijd in marmer gevangen op het Homomonument in Amsterdam, was de aanleiding voor het maken van een bijzonder boek ‘Mateloos verlangen’ met meer dan 100 verschillende gedichten over diversiteit.

XSAGA The experience company nam men het initiatief tot het maken van een dichtbundel over dit onderwerp. Speciaal voor deze urgente uitgave schreven niet minder dan 100 ervaren en onervaren, bekende en onbekende schrijvers een fonkelnieuw gedicht die dit betekenisvolle onderwerp op een uiterst persoonlijke wijze wisten te vangen in letters, woorden en zinnen.

Verbinding
“Allemaal vieren ze de liefde, omarmen elkaar op zoek naar erkenning, vrijheid en meer verbinding met elkaar. Want de vrije keuze om te zijn wie je bent in de liefde staat onder druk in onze gepolariseerde samenleving’, spreekt de initiatiefnemer van dit project Patrick Roubroeks. ‘Zelf ben ik een trotse vader van een zoon van 21, die ooit als dochter ter wereld kwam. Van dichtbij heb ik kunnen ervaren hoe belangrijk het is om woorden te vinden aan de richting die het leven je geeft. Dat gold uiteraard voor mijn zoon maar ook voor mijzelf en de rest van de familie, want woorden doen ertoe en dragen bij aan bewustwording, acceptatie en verbinding.’

Splinter Chabot schrijft in zijn voorwoord;” Dit boek is voor iedereen die niet de behoefte heeft in het ene of het andere hokje plaats te moeten nemen. Voor degene die nog zoekt naar de juiste voornaamwoorden. Voor zij die niet begrijpen dat anderen hun liefde willen verbieden.  Voor diegene die hand in hand over straat willen, maar geen scheldwoorden of vuistregen willen ontvangen. Voor wie nog zoekt. Of voor wie wel al heeft gevonden maar nog een maatje nodig heeft. Kortom voor iedereen die de liefde wil vieren en mateloos wil verlangen’.

Vieren en vechten
En zo stond ik, samen met mijn zoon, op het podium bij de uitreiking van de Diversity Awards 2023 waarin we de zaal mochten toespreken over het initiatief waaraan ook Storm Benjamin (zoon van Roubroeks red.) zijn redactionele bijdrage had geleverd. ‘Ik ben zo f*cking trots op jou’ hoorde ik mij nog geëmotioneerd in de microfoon roepen. Als het over diversiteit gaat vallen vaak twee begrippen ‘vieren en vechten’. Het vieren van de liefde en het vechten voor de vrijheid die steeds vaker onder druk staat.’ Geen wonder dat emoties dan komen bovendrijven’.

Op 5 juni zal de bundel officieel worden gelanceerd in de theaterzaal van de OBA in Amsterdam geïnteresseerde kunnen zich aanmelden via dichtbundel@xsaga.nl en krijgen dan een uitnodiging om bij dit betekenisvolle evenement aanwezig te zijn.

m.m.v. Haroon Ali, Abdelkader Benali, Marjolijn Bierens, Lisa van Ginneken, Eva Gerlach, Valentijn Hoogenkamp, Falun Ellie Koos, Anne Vegter, Ted van Lieshout, Nicolaas Veul, Koen Kleijn, Cornald Maas, Jurre Geluk, Rik van de Westelaken, Gershwin Bonevacia en Babeth Fonchie Fotchind.

Mateloos verlangen (uitgeverij Podium) kan gezien worden in een reeks van eerdere uitgaves van XSAGA. “Van alle markten het meeste thuis’ (uitgeverij 521), Poëzie in het park (uitgeverij Nieuw Amsterdam) en Blauw Goud (uitgeverij Nieuw Amsterdam).