Bekroond met award
Cultuur
Hybride
Opening

EuroScience Open Forum: opening en sluiting

Leiden2022

 

In Leiden vond de 10e editie van EuroScience Open Forum (ESOF) plaats, met als thema ‘Crossing Borders, Engaged Science, Resilient Societies’. XSAGA werd verzocht om de openings- en sluitingsceremonie te verzorgen, waarbij rekening gehouden moest worden met het thema en alle betrokken (internationale) stakeholders.

De titel European City of Science wordt elke twee jaar door EuroScience uitgereikt aan een Europese stad; in 2022 is dat Leiden. De titel hangt samen met Europa’s grootste multidisciplinaire wetenschapscongres: het EuroScience Open Forum (ESOF).

De twee inhoudelijke doch toegankelijke programma’s vonden plaats in de Stadsgehoorzaal en waren ook live online te volgen. Tijdens de opening gaven inspirerende sprekers zoals Jean-Eric Paquet (Directeur-Generaal Europese Commissie) en Maria Leptin (President European Science Council) hun visie en introductie op het hoofdthema. Hiernaast konden er door enkele panels vele perspectieven op een frisse manier gedeeld worden, onder leiding van presentatrice Elisabeth van Nimwegen. Aangevuld met muzikale optredens van Ruben Hein en een indrukwekkende spoken word performance van Sharon Harman werd het een inspirerende kick-off van de conferentie.

Ook bij de sluiting was Sharon Harman te gast, waarbij ze haar ervaringen tijdens de conferentie als artist-in-residence verwerkte tot een optreden. Deze terugblik was er ook met de inhoudelijke aanvoerders van ESOF 2022, de zogeheten Champions Ferry Breedveld en Corinne Hofman, waarna het stokje officieel werd overgedragen aan de volgende European City of Science: Katowice (Polen). De Poolse delegatie presenteerde hun plannen waarna het programma feestelijk afgesloten werd met een muzikaal optreden van accordeonist en tevens Poland’s Got Talent winnaar Marcin Wyrostek.

EuroScience Open Forum (ESOF)
EuroScience Open Forum (ESOF)
EuroScience Open Forum (ESOF)
EuroScience Open Forum (ESOF)
EuroScience Open Forum (ESOF)
EuroScience Open Forum (ESOF)
“In XSAGA vonden wij de ideale partner voor de opening- en sluitingsceremonie van ESOF. Vanwege het grote aantal betrokkenen was dit een hele puzzel, maar door de professionele aanpak stond er een wervelende openingsshow en konden we ESOF in stijl afsluiten."

"Dankzij de fantastische samenwerking tussen de teams van XSAGA en Leiden2022 hebben we meer bereikt dan de som der delen. Het was in vele opzichten een feestelijke samenwerking!”

Meta Knol - directeur Leiden European City of Science 2022