Bekroond met award
Festival
Publieksevenement

Finale Festival

Leiden2022

 

Leiden European City of Science 2022 was een 365-dagen durend Wetenschapsfestival, dagelijks aangevoerd door een uniek thema. Op 22 december werd dit jaar officieel afgesloten met een Finale Festival en het bijbehorende thema ‘Toekomst’. XSAGA werd (na diverse geslaagde producties eerder in het jaar, zie overige cases) verzocht om deze dag in vorm en uitvoering invulling te geven.

Een belangrijke rode draad van Leiden2022 was de kracht van nieuwsgierigheid, die het hele jaar door werd gevierd maar vooral ook werd geactiveerd, om wetenschap en samenleving sterker aan elkaar te verbinden. Dit werd, om die nieuwgierigheid ook ná dit jaar te laten voortduren, voor het Finale Festival gedaan aan de hand van het dagthema ‘Toekomst’.

Hiervoor werd de Stadsgehoorzaal omgebouwd tot een groot festivalterrein voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De bezoekers betroffen hierbij zowel betrokkenen van het afgelopen jaar, maar ook het winkelende publiek dat op deze donderdagavond de laatste kerstinkopen deed. Hierbij werd alles, volgens het principe van Leiden2022, verrassend ingericht. Zo werd het publiek via de achteringang verwelkomd, waarna het via een bijzondere route onder het podium door de grote zaal betrad. Daar trof men een geweldige keuze aan activiteiten met een blik op de toekomst. Op het podium was een silent disco setting gecreëerd waardoor een inhoudelijk programma met diverse talks en gesprekken, olv Jim Jansen en Eveline van Rijswijk, kon plaatsvinden met de doorlopende reuring van het festival op de achtergrond.

De dag werd besloten met een Grande Finale, met onder andere optredens van Nynke Laverman en een poëtische ode van wetenschapsrapper Jon Chase, die de ontwaakte nieuwsgierigheid nog extra door liet resoneren...