Cultuur
Film/Video
Live event
Live tv-programma
Opening
XSAGA Video

Opening Nationaal Holocaustmuseum

Joods Cultureel Kwartier

 

 

Bedenk en realiseer het programma voor de opening van het Nationaal Holocaustmuseum.

De totstandkoming van het allereerste Holocaustmuseum in Nederland heeft vele jaren geduurd. Het was dus duidelijk dat de opening van dit nieuwe museum een bijzondere gebeurtenis zou gaan worden.

Het begon met een creatief plan waarbij alle gasten het openingsprogramma zouden beleven vanuit de Portugese Synagoge (eveneens onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier), omdat het aantal te groot was om te placeren in het nieuwe museum. Hier werden zij meegenomen in het verhaal van het museum en de bijbehorende Hollandsche Schouwburg. Middels 4 video-instarts, die wij in samenwerking met XSAGA Video hebben gemaakt, waarbij we 6 jongeren volgden als symbool voor de nieuwe generatie die het verhaal zullen doorgeven. Zij kwamen op hun route diverse optredens tegen, welke afgewisseld werden met live optredens vanuit de Synagoge, ter versterking van het verhaal en de emotionele beleving van dit indrukwekkende moment.

Het gehele programma werd live uitgezonden door de NOS op NPO1 waarna de Koning de officiële openingshandeling verrichtte samen met een overlevende en diens achterkleinkind, waarmee in één beeld duidelijk werd voor wie het Nationaal Holocaustmuseum haar deuren heeft geopend.

1

“XSAGA is een ongelooflijk professionele partner die niet te beroerd is om de grenzen van je eigen verbeelding op te zoeken.”

Emile Schrijver, Algemeen directeur Joods Cultureel Kwartier